Класичний рецепт цибулевого супу. Історія створення французької легенди.

Цибуля, спеції і вода або все ж з додаванням білого вина, вершків і хорошого сиру? Який варіант ви не виберете, і яким способом не будете готувати - у вас вийде вишукане, смачне, а головне, легке блюдо - французький цибулевий суп!

Кажуть, що прототип цибулевого супу готували ще в Стародавньому Римі. Такою цибулевою юшкою годували легіонерів, адже вона була дешевою, простою в приготуванні, але при цьому дуже ситною. Через те, що багато хто вважав, що цибуля в сирому вигляді викликає головний біль, довелося експериментувати з термічною обробкою, що і призвело до виникнення такого блюда.

Довгий час цибулевий суп був їжею простолюддя. На жаль, рецепт такої "бідної" юшки не зберігся. Та й до того як стати французьким національним блюдом, суп з цибулі готували для всіх в районі "Ле Аль" в Парижі, знаменитому «Черево Парижа».

Але, як часто буває, у Франції є й інша версія виникнення цибулевого супу - з королівським ухилом. За легендою, автором рецепта називають короля Людовика XV. Одного разу, будучи на полюванні, він не помітив, як швидко пролетів час і йому довелося залишитися на ніч в лісі в звичайному будиночку простого мисливця. Король був дуже голодний, але їжі у нього з собою не залишилося. На щастя, в будиночку знайшлися деякі продукти, а саме: цибуля, трохи масла і пляшка ігристого вина. Король вирішив поєднати всі ці інгредієнти і приготувати з них блюдо. Так і з'явився прототип французького цибулевого супу, згідно королівської легенди.

У сучасному світі існують десятки варіантів цибулевого супу. Навіть французькі кухарі можуть похвалитися власним авторським або ж старовинним секретним рецептом. Але, як би рецепти не відрізнялися, основа завжди залишається однаковою: цибуля, масло, бульйон, грінки та сир і, звичайно ж сухе вино.

Незмінним також залишається і головний секрет страви - тривала пасеровка цибулі в маслі, адже досвідчені кухарі стверджують: чим довше процес пасеровки, тим смачніший і ароматніший буде результат.

Класичний рецепт цибулевого супу:

  • 25 г вершкового масла
  • 2 головки ріпчастої цибулі (нарізати півкільцями)
  • трохи пшеничного борошна
  • 5 ст.л. білого сухого вина
  • трохи цукру
  • 800г курячого бульйону
  • половина французького багета
  • 75 г сиру Грюйер
  • трохи солі
  • трохи меленого чорного перцю
  1. Розтопіть вершкове масло у великій каструлі, потім додайте цибулю. Обсмажуйте цибулю до тих пір, поки вона не стане прозорою, злегка помішуючи.
  2. Зменшіть вогонь і продовжіть обжарку до моменту, поки не з'явиться приємний карамельний колір.
  3. Обсмажте на сухій сковорідці борошно. Як тільки борошно змінить свій колір і з'явиться легкий аромат смаженого горіха - пересипайте суміш в каструлю з цибулею і добре перемішайте.
  4. Змішайте вино з цукром і залийте суміш цибулі і муки, дайте суміші покипіти. Додайте бульйон, доведіть до кипіння і готуйте на повільному вогні 15-20 хв. Зніміть шум і варіть на повільному вогні ще близько 15 хв.
  5. Посипте багет тертим сиром і відправте в духовку на 3-4 хв.
  6. Ваш цибульний суп готовий!

Було корисно? Не забудьте підписатися на наші соцмережі Instagram Facebook.